Weight pull

Träningsformen

Om sporten. Sporten Weight Pull (WP) går ut på att hunden ska dra en vagn på hjul eller räls från startlinje till mållinje. Sträckan som hunden måste dra är 5 meter. På tävling är hundarna indelade i nio stycken viktklasser och den hund som drar mest i förhållande till sin kroppsvikt vinner sin viktklass.

Hets eller fysiska korrigeringar är förbjudet, men all form av peppning och hejarop är tillåtet i viss mån.
I Sverige arrangeras dom flesta tävlingar under ett regelverk som heter EWPL (Euro Weightpull Leauge). Det är regler som den svenska organisationen Svenska weightpull klubben (SWK) använder sig av vid tävling

Vid träning så tränar man självklart vagn men det viktigaste är “Drag weight” och det innebär att man drar någon form av vikt (kedja är att föredra) bakom hunden som är anpassat till hundens ålder och fysiska förmåga. Sen måste man alltid ta hänsyn till hunden erfarenhet. Inom momentet “Drag weight” tränar man även något som kallas “start och stopp” det är en träningsform som förbereder i för vagn och tränar även samarbetet i ekipaget. Vid “start stopp” har man tyngre vikter och drar kortare sträckor.

Utrustning

När man tränar DW så använder man sig av en specialsydd sele som är utformad för just detta ändamål, en så kallas ”wp-sele”. Anledningen till att man inte ska använda sig utav någon annan typ av dragsele när man sysslar med denna träningsform är att andra selar är gjorda för att dragpunkten ska vara högre upp. En wp-sele är utformad så att dragpunkten är så låg som möjligt, men utan att belasta kroppen felaktigt.
Det är också viktigt att selen är måttsydd efter hundens egen kroppsform. En sele som är för stor kan belasta hunden fel, vilket i längden kan medföra skador. En sele i fel storlek ger dessutom inte hunden möjlighet att röra sig i ett korrekt rörelsemönster eller förutsättningarna till att jobba med rätt teknik.

Utförande

Ett DW-pass kan gå till på många olika sätt, men i grunden innebär det att hunden drar en lättare vikt som den orkar en längre sträcka (2-5 km). Hunden ska helst föras i koppel, så att den som för hunden kan kontrollera hundens tempo.
När hunden drar så ska den göra detta under kontrollerade former i skritt eller långsammare trav. Det är viktigt att värma upp musklerna genom att gå en 15-20 min promenad och rasta sin hund innan träning.
Efter avslutad dragträning är det lika viktigt att varva ner/”gå av” hunden som det är att värma upp.

 

För vem?

DW är en träningsform som kan passa alla, oavsett ras och storlek. Om hunden gillar att engagera sig i fysisk aktivitet så kan DW vara ett ypperligt sätt att stimulera sin hund utöver den vardagliga motionen.
Vanliga anledningar till att man börjar träna är:
-Att man har ett intresse av att börja träna/tävla Weight Pull
-Att hålla sin hund i god form för att motverka framtida problem
-Motionssyfte
-Hitta ett sätt att tillfredsställa en individ som kräver hög fysisk aktivitet
-Att ge hunden en uppgift samt hitta en rolig aktivitet som båda uppskattar att göra tillsammans
-Kompleteringsträning för andra sporter

Har hunden problem med..

Leder, artros, rygg eller andra fysiska besvär bör man i första hand kontakta en duktig fysioterapeut innan man ger sig in på att träna på egen hand.

Tävlingsmoment

I Sverige arrangeras dom flesta tävlingar under ett regelverk som heter EWPL (Euro Weightpull Leauge). Det är regler som den svenska organisationen SWK (Svenska Weightpull Klubben) tillsammans med övriga nordiska länder oftast använder sig av. Målet med dessa regler var från början att man skulle kunna jämföra resultat med varandra länderna i mellan. EWPL:s regelverk är idag väldigt strikt, vilket innebär bland annat att varken hets eller fysiska korrigeringar är tillåtet.
På tävlingsbanan är det inte tillåtet att använda sig av belöningar av något slag förutom sin egen röst. Däremot finns det alltid tillgång till belöningsgodis och vatten.